Hoeveel Afghaanse burgers hebben onze jongens al vermoord?

Niemand die het weet, want de regering ziet het bijhouden van hoeveel burgerslachtoffers er vallen bij de gevechten die het Nederlandse leger levert met de zogenaamde Taliban (een misnoemer, maar dat terzijde). Afgelopen dinsdag werd dit weer eens in De Pers bevestigd:

De regering ziet het niet als de taak van de militairen om burgerdoden te tellen, zegt minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. Het parlement krijgt geen informatie over Afghaanse burgerslachtoffers en vindt dit geen prioriteit. ‘Onze militairen zijn geen rapporteurs of journalisten.’

Ten minste 157 vuurgevechten hebben de Nederlandse militairen geleverd, sinds het begin van de missie in Uruzgan in maart 2006. Zeker 50 lasergeleide bommen van 500 pond wierpen Nederlandse gevechtsvliegtuigen af. Dat blijkt als je de gevechtshandelingen op de website van het ministerie van Defensie turft.

‘Vermoedelijk zijn daarbij aan de zijde van de tegenstanders slachtoffers gevallen’, meldt het ministerie steevast onderaan berichten over de gevechten in Afghanistan. Weet het ministerie dat dan niet zeker? En dan wel met zekerheid stellen dat het allemaal tegenstanders waren die door de Nederlanders zijn bestookt? Of zaten er misschien ook Afghaanse burgers tussen?

De regering lijkt te geloven dat zolang we geen burgerslachtoffers zien (omdat we er niet naar op zoek gaan), ze er ook niet zijn en er dus geen probleem is. bovendien vallen er altijd onschuldige slachtoffers in een oorlog en is het allemaal de schuld van de Taliban door zich tussen burgers te verschuilen…

2 thoughts on “Hoeveel Afghaanse burgers hebben onze jongens al vermoord?

  1. Er worden geen bodycounts genoemd door het ministerie van defensie omdat het niet past binnen de missie die daar uitgevoerd wordt. Body counts zijn geen maat voor succes. Als er burger doden vallen doordat de taliban in huizen van burgers trekken en dan vuren op Nederlandse troepen dan zijn de taliban inderdaad verantwoordelijk tenzij buiten proportionele middelen worden ingezet. Als Nederlandse troepen op elke vijandelijke strijder die een schot lost een zware bom zouden gooien dan zou het wat anders zijn.

  2. Dat vind ik dus geen afdoende antwoord, dat het niet binnen de missie zou passen. Juist dit soort informatie lijkt mij namelijk behoorlijk belangrijk om te zien of de missie in d’er opzet slaagt. Tenslotte kan er nog zoveel succes worden geboekt tegen de “Taliban”, maar als voor elke gedode tegenstander tien burgerslachtoffers vallen, dan zul je echt de bevoling niet voor je winnen.

    Voor wat betreft de tactieken van de Taliban, Nederland vecht nu eenmaal op het grondgebied van de tegenstander, dus het moet geen verrassing zijn dat deze zich tussen de burgerbevolking bevind. Nederland moet, als we het belangrijk vinden deze slachtoffers te beperken, de tactieken dus aanpassen.

    Daarnaast kan de Taliban natuurlijk ook zeggen dat de Nederlandse militairen zich verschuilen in de bevolking, wanneer ze weer eens een autobom opblazen op een marktplaats….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *