Ik ben opgegroeid in de jaren tachtig, met de beelden van de veldslagen tussen krakers en politie elke avond op tv. Sindsdien heeft de kraakbeweging mijn sympathie gehad, zelfs voordat ik echt politiek bewust was van waarom deze zo belangrijk is. Wonen is een grondrecht, maar zelfs in ons rijke landje is het nog steeds een grondrecht dat niet door iedereen wordt gedeeld; sterker nog, het lijkt de laatste jaren steeds minder een recht en meer een gunst te worden. De sociale woningbouw wordt aan zijn lot overgelaten terwijl speculanten meer en meer ruimte krijgen voor weer een nieuw kantorencomplex terwijl er al zoveel leeg staan of meer veel te dure luxe appartementen.
De kraakbeweging bied zowel een praktisch antwoord op deze ontwikkelingen, door woonruimte te creën via het bezette van leegstaande gebouwen, als een prikkel aan de overheid en de speculanten om aandacht te besteden aan deze leegstand en het gebrek aan betaalbare woonruimte. In steden als Amsterdam heeft de beweging hierdoor nuttig werk gedaan, niet alleen hierdoor, maar ook door het aanbieden van goedkope werkruimtes voor allerlei alternatieve projecten.
Het hercriminaliseren van kraken is daarom uit den boze. Het lost niets op en zal het kraken niet voorkomen want kraken komt voort uit een fundamentele levensbehoefte. Het is daarom zo ontzettend belangrijk dat zoveel mogelijke mensen de kraakpetitie ondertekenen:
Kraken gebeurt overal ter wereld. Alleen in Nederland is er sprake van doordachte regelgeving omtrent kraken als middel tegen leegstand en woningnood. Woningnood is een chronisch probleem van alle tijden en leegstand ook. Met een kraakverbod zal kraken niet verdwijnen in Nederland. Het sociale grondrecht op huisvesting is immers een belangrijker recht dan dat van vastgoedeigenaren om hun panden leeg te laten staan.
Het wetsvoorstel Kraken en Leegstand, ingediend op 9 februari 2009 door de kamerleden Ten Hoopen, Slob en Van der Burg, waaraan gerefereerd wordt als het ‘kraakverbod’, zal hooguit het karakter van kraken in Nederland veranderen. Zo’n verandering komt niemand ten goede.
Al eerder hebben politici geprobeerd kraken in Nederland te verbieden. Met de petitie willen wij aantonen dat er in Nederland heel veel en heel verschillende mensen zijn die kraken als middel tegen leegstand en woningnood steunen. Het biedt ook mensen van buiten de kraakbeweging de mogelijkheid het ongenoegen over dit wetsvoorstel te uiten.