Anja Meulenbelt vertelt wat intifada echt betekent:
Intifada, dames en heren, betekent letterlijk ‘afschudden’, het afschudden van overheersing dus, het opstaan uit de onderwerping, en het is een ander woord geworden voor volksopstand. In dat woord is niet besloten hoe die volksopstand er uitziet of er uit zou moeten zien, geweldloos of gewapend. Het betekent dus gewoon: verzet.
Er is dus helemaal geen sprake van dat iemand die oproept tot een intifada oproept tot geweld (en het is eerlijk gezegd ook een beetje onzin om als buitenlander op te roepen tot een intifada, want dat is wat alleen een volk zelf kan doen). Harry van Bommel heeft altijd gezegd tegen aanvallen op burgers te zijn, en het is dus dom of kwaadaardig, of beide, om nu te beweren dat hij tot geweld heeft opgeroepen.
Het woord intifada werd voor het eerst gebruikt, of kwam in ieder geval voor het eerst onder de aandacht gedurende de jaren tachtig, toen de Palestijnse bevolking in de Bezette Gebieden massaal in opstand kwamen tegen de Israelische onderdrukking. Het was een spontane golf van grotendeels geweldloos verzet en burgelijke ongehoorzaamheid. Alles wat zogenaamde bezorgde buitenstaanders de Palestijnen al decennia op het hart drukten om vooral te doen, om inspiratie te halen uit de strijd die Gandhi voerde in India, om niet de weg te kiezen van de terreur en geweld maar via geweldloze methodes het gelijk te halen, werd geprobeerd. En prompt massaal de kop ingedrukt door het Israelische leger. Ja, het meest bekende beeld van de eerste intifadah is dat van Palestijnse jongens die stenen gooien naar tanks, maar emet de beste wil van de wereld kun je dat echt geen terrorisme noemen, of buitenproportioneel geweld.
Wat moeten we denken van mensen die er blijkbaar geen moeite mee hebben als Israel een slordige 500 mensen vermoord en bijvoorbeeld Verenigde Natie scholen bombardeert omdat er misschien militanten in de buurt waren, maar opeens staan te steigeren als een politicus oproept tot verzet? Wat moeten we denken van mensen met zulke verwrongen prioriteiten?