Eric van Komma Punt Log vindt de slurptax een goed middel om de CO2 uitstoot terug te dringen, doordat de grootste vervuilers zo worden ontmoedigd en daarnaast ook de ontwikkeling van minder vervuilende auto’s wordt gestimuleerd:
De ondergrens is een wat ander verhaal. De grens van 110 milligram per kilometer wordt door maar enkele auto’s gehaald. Juist in het lease-segment zitten de kilometervreters en die kun je moeilijk met een stadsautootje de weg op sturen. Ik denk dat deze ondergrens vooral op de fabrikanten gericht is. Als ze grotere auto’s maken die minder uitstoten hebben ze een joekel van een verkoopargument. Op deze manier wordt de auto-industrie gestimuleerd om zich meer te richten op milieubelasting van hun auto’s dan op pk’s.
Hierover ben ik wat sceptisch. Is de Nederlandse automarkt wel groot genoeg en is deze belasting wel zwaar genoeg om deze stimulatie inderdaad op gang te brengen? Of vallen de effecten ervan weg op de internationale automarkt? Niet dat dit een argument moet zijn om dan de belasting maar niet door te voeren, want tenslotte moeten we ergens beginnen.